Fallacy

Page 44

Date Posted: January 2nd, 2015, 9:54 am

Author Notes

Plots will be revealed soon... :3

I hope you all had wonderful holidays and new year!

Comments

Hei. Luin tätä sarjista ja huomasin yhen asian, mä en pystyl lukemaan tota tekstiä.
Tai siis jos oikein yrittäisin, niin kyllä mä siitä selvää saisin, mutta en halua tehdä sitä, sillä se tekisi sarjakuvan lukukokemuksesta tosi epämiellyttävän. Mulla on lukihäiriö ja se tekee sen, että jos teksti ei ole siistiä ja selkeetä, sitä on tosi hankalaa lukea. Selasin pari sivua sarjakuvaa alusta ja sitte skippasin loppuun tarkistamaan, onko tekstaus parantunu, mutta valitettavasti se ei ollu parantunu tarpeeksi. Siksi päätin sanoa tästä asiasta, niin voit miettiä miten asiaa voisi parantaa.
Sarjakuvat on mahtavia lukihäiriöisille, sillä niissä on kuvia auttamassa tekstin lukemista ja teksti on pilkottu pieniin osiin, niin että se on helpompi lukea ku jostain romaanista. Siksi kannattaa miettiä, että oikeesti tekee sen näköistä tekstausta, että sarjakuvaa pystyy lukemaan ilman että joutuu takeltelemaan joka kuplan kanssa pitkään.
Se miten tekstiä vois parantaa, olis että rivivälit olis siistimmät ja teksti ei menisi limittäin riviväleissä. Lisäksi välillä teksti menee tosi lähelle puhekuplan reunoja. Lisäksi enkussa sanat ei oo pystyssä niinku japanissa, joten puhekuplien oleminen vaakasuuntaisempia auttais tosi lujaa luettavuutta. Välillä toki voi olla pystyjäki kuplia, ku aina ei vaakakuplat mahdu, mut kannattaa pyskiä saamaan sanojen muotoisiksi ne kuplat.
Jos haluut lisää vinkkejä tällee lievän lukihäiriön omaavan ihmisen näkökulmasta niin kysy vaan <3<3<3<3
@H-P: Kiitos ihan hirveästi tosta kommentista! <3<3<3

Luettavuus on äärimmäisen tärkeä asia sarjakuvissa, joten tosi hyvä että kerroit että tekstiä on ihan liian vaikea lukea. Sen tiedänkin, ettei mun tekstittäminen vielä sitä parasta laatua todellakaan ole, mutta ajattelin että se olisi sen verran parantunut ensimmäisistä yrityksistä (jotka on ihan hirveät. Suunnitelmissa on ne vaihtaa parempiin), että edes selvän saisi.

Nyt menee kyllä koko tekstaamisprosessi kerralla uusiksi! :D Aiemmin oli pikkuhiljaa parantelemista. Kuplien muoto on ihan älyttömän hyvä huomio, ja ne kyllä kääntyy heti seuraavassa sivussa. Saattaa olla vähän tyhmä kysymys, mutta miten riviväleistä saisi tasaisemmat? Ihan vaan viivottimella mittaamalla jokainen väli?

Ja tosi iso kiitos vielä avun tarjoamisesta! Saatan hyvinkin pyytää myöhemmin vielä apua kun haluan todellakin saada teksteistä helppolukuisia. Voisi sen jälkeen korjata vanhemmatkin sivut.
@Damatris: Mä tein kerran tosi helpon tekstausoppaan, jossa on yksi vinkki, jota moni ei käytä, vaikka se parantais tekstausta huomattavasti. Löytyy täältä: http://hannapirita.sarjakuvablogit.com/2014/01/13/tekstausopas/
Mut siis se yksi vinkki on että luonnostele myös teksti ennenkuin tussaat. Ihmiset enimmäkseen vaan kirjoittaa suoraan, koska niin on opetettu koulussa, mutta myös tekstin voi luonnostella yhtä tarkasti kuin piirrokset.
Ja siis noissa riviväleissä on vähä se, että jos kirjoittaa pikkukirjaimilla, sillon kirjainten koko ja muoto ei ole vakio, vaan ne on monen eri muotoisia ja niissä on häntiä ylös ja alas päin. Niillä on vaikea saada selvää riviväliä, mutta niillä kannattaa tehdä silleen, että jättää vähä leveemmät rivivälit sitten suoraan. Pikkukirjaimet helpottaa monille lukihäiriöisille lukemista, koska kirjaimet on keskenään niin eri näköisiä, mutta mun kohdalla oon ite tottunu lukeen paremmin isoi kirjaimia. En siis sano et kandee vaihtaa kokonaan versaaleiksi, koska se on vaan mun oma mielipiteeni. Mut joo, ei muuta kuin että riviväliä kannattaa vähä suurentaa.
Ps. Laitan tähän sulle viel esimerkin mun omasta tekstauksesta jota käytin ennen, joka oli mulle itelle kaikkein helpoin lukea: http://ruedessolitaires.smackjeeves.com/comics/1012960/rue-des-solitaires-01/
Siinä on sekaisin pieniä ja isoja kirjaimia sen mukaan mikä kirjain on mulle itelle helpoin lukea milläkin tavalla. Se ei välttämättä oo muille kauheen hyvä tekstaus, ja siksi lopetinki sen käytön ja siirryin kokonaan tikkukirjaimiin.
Mut joo, lukihäiriöitäki on niin monenlaisia, että en voi oman kokemuksen mukaan antaa mitää täydellisiä vastauksia. Ite yritän lukee paljo tutkimuksia siitä, millainen teksti on helpoimmin luettavissa ja sit yritän tehä sellasta.
@H-P: Kiitos tosi paljon! Tää on ollu tosi hyödyllistä ja opettavaista. :)

Haittaako jos linkkaan sulle seuraavan sivun vaikka tumblrin kautta? Koitan siihen saada parannettua tekstausta ja kuplien muotoa huomattavasti. Ois tosi mukava kuulla josko tekstistä saisi siinä paremmin selvää.
@Damatris: Linkkaa vaan. Mielelläni kommentoin! Ihanaa kans ku otit niin hyvin mun kommentit!